tisdag 22 februari 2022

22.02.2022

En märkligt datum i dag, tisdagen den 22 februari 2022, och skriver man det som i rubriken är det ett palindromtal, dvs talet är oförändrat även när man läser det baklänges. Många tvåor - Happy Twosday, läser jag på webben. 

Många par hade bokat in denna dag som sin bröllopsdag och valde att gifta sig i dag. Själv gifte jag mig 12.9 (för trettio år sedan!), vilket också kändes som ett speciellt datum eftersom det är Etiopiens nationaldag, ja, Etiopien är ju ett extra viktigt land för jamaicanska rastafarier. Och så minns jag ett annat lite speciellt datum, dock inte en palindrom: 9.9.1999 - den sorgliga dagen då min mammas kusin dog.

Skriver detta inlägg i all hast och tänkte välja ut lite vinterbilder, från Ugnsholmen och koloniträdgården, också bilder från fredsdemonstrationen, som hölls i blötsnö och blåst den 14.2. utanför S:t Henrikskatedralen i Helsingfors, ja, på alla hjärtans dag, vändagen, Valentine's Day. 

Trist att läget i östra Ukraina i dag har försämrats markant, då Ryssland erkänt de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk och förstärkt sin militära närvaro i området.. Jag har tittat och lyssnat på olika nyhetssändningar och debatter,  hört på olika analyser, från president Sauli Niinistö till utrikesexperterna Mika Aaltola och Charly Salonius-Pasternak.

Matti Rönkä, som läste tv-nyheterna, citerade ur dikten Natalia av Elvi Sinervo (Natalia var Sinervos ukrainska cellkamrat under hennes fängelsetid i Tavastehus): Maa vieras on ja kylmä kevät sen...  Diktraden är svår att översätta i all sin enkelhet, den handlar om en kall vår i främmande land. 

I går vräkte en snöyra ner från eftermiddag till sen kväll, i dag kunde man beundra vackra snötunga träd. Små snöberg i parker och på trottoarer, men havet är fortfarande isfritt, annat var det i fjol, då folk åkte skridsko på det frusna havet och man kunde vandra över till Stora Räntan, där Isfrun kom gående... 



I serien vinterjackor i glada färger:



 





Ugnsholmens "Canal Grande" förra veckan, då vattnet stod högt:




Koloniträdgården i Vallgård i februari, Äppelstigen och kala portar:



 


Blå timme  och violett skymning i koloniträdgården, här den rosa lilla porten som  på sommaren omges av blommande rosenbuskar:
 

Solgrönt-stugan och äppelträdet i vinterskrud, än så är det långt till vår. Brevlådan har fått en hatt av snö, precis som i Trollvinter:


Solig och kall vinterdag på Skifferholmen/Ugnsholmen:



Tallinnfärjorna kommer och går, vattnet frös sakta, men följande dag kom "Gumman Tö":
 


På alla hjärtans dag. All we are saying is give peace a chance:





Låt oss satsa på människor, inte på vapen!





Ha en skön och förhoppningsvis fridfull vårvinter!
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar