måndag 6 juni 2022

Försommar på Åland

Dagarna flyger förbi, har både skrivit och cyklat, ville söka upp "Ruts bastu" på klipporna i Östra Simskäla, men hittade inte dit, trampade på fel väg... Plockade blommor vid vägkanten, ställde buketten i en vas på Annis vackra gamla vedspis. 






Snart är äppelblomningen förbi, nu blommar syrenen, vallmon är i knopp, har sett fin röd rosenapel i Sandö på Kallas SkärGård-restaurangens gårdsplan. Välsignade bin, som flyger från blomma till blomma och pollinerar. Vita fjärilar fladdrar förbi, men också sorgmantlar, amiralfjärilar.

Asken, detta ädelträ som inte är så vanlig i Finland, har fått sina löv, det sista bland lövträden. Jag lyssnar på fågelsången, i går sjöng en helt fantastisk fågel i syrenbuskarna, den lät lite som en näktergal, men jag vet hur en näktergal låter. Kanske en steglits, eller lövsångare? Busksångare, föreslog en författarkollega på Facebook, en fågel som är fin på att härma andra fåglar.  Steglitsan, en roman av Donna Tartt från 2013. 

Jag upptäckte en fin bok i Annis bibliotek, Naturbilder av en engelsk dam året 1905. Damen var Edith Holden, illustratör, född 1871 i Kings Norton i Birmingham. Hon gick en tragisk död till mötes 1920 när hon drunknade i Themsen en dag i mars när hon plockade knoppar från ett kastanjeträd. 


Fina teckningar av Edith Holden:


På min cykeltur på östra Simskäla, den lilla havsviken som blev min "resting place" var också helt ok: 



Ytterdörren på den mysiga bakre sidan av det nymålade huset, den fina orangefärgade cykeln som jag fick låna:


Återstår att skriva om Sally Salminen-vandringen som jag deltog i, eller Katrina-vandringen, baserat på Sallys succéroman från 1936. Jag skrev en text om Sallys tid i New York, där hon skrev romanen och deltog med den i Schildts romanpristävling, samtidigt som hon arbetade som hembiträde. Min text finns i antologin Sallys saga (1986). 

En busslast med turister tittade in i dag, fint att det finns intresse för Anni Blomqvist, hennes böcker och liv. Hon satt ju vid vedlåren (till höger om spisen) i sitt kök och skrev, känns onekligen lite konstigt att jag sitter här i dag, vid hennes rymliga köksbord (känns fint att arbeta vid ett tomt bord) och skriver på min laptop. 


Här tillsammans med guiden Tiina Aura:






Önskar er fina och fridfulla junidagar! Klockan sju på morgonen i Strömmen på Simskäla, vindstilla, blåaste blått:


2 kommentarer:

  1. Tack för fin text och vackra bilder från Åland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Thomas, din kommentar gladde mig! 🤗🌱🦋 väldigt sällan som jag får feedback här på bloggen. 👩🏻‍💻🥰📚 önskar dig sköna sommardagar, vi hörs!

      Radera