söndag 14 oktober 2018

Ändlös skog på Galleri Heino

Bildkonstnären Anne Tompuri ställer ut på Galleri Heino med stora dukar som alla går i en mörk färgskala och bildar en stark helhet. Utställningens tema är Ääretön metsä/Ändlös skog och den pågår till den 11.11.

Jag var på utställningens vernissage förra veckan, en ovanligt trevlig tillställning med både gamla och nya bekanta. Anne har jag träffat hemma hos Sofia Wilkman, nya bekantskaper var galleristen Rauli Heino, konstnärerna Sasha Huber och Juha Saitajoki, bland andra. 

Vernissagen sammanföll med Annes födelsedag och firades med musik och dans. Min äldre son Michael hade hjälpt till med att ladda ner spellistan, från italienska schlagers till Temptations och Abba.

Det kändes fint att vistas i galleriets stora, luftiga rum, att kommunicera Anne Tompuris konstverk, i en i och för sig dyster färgvärld som småningom började kännas förunderligt varm och välkomnande.

Jag missade utställningen med Heinos konststiftelses samling på HAM-museet på våren 2016. Det är intressant med konstmecenater, konstsamlande och konstälskande familjer som donerat sina samlingar åt museer, liksom Frosterus och Bäcksbacka-samlingarna. Privata hem som förvandlats till museer, Tikanoja i Vasa, Serlachius i Mänttä, Sinebrychoff och Didrichsen i Helsingfors, Amos Anderson, listan är lång... Återstår att se konsthemmet Kirpilä på Norra Hesperiagatan.

Less is more... Ibland känns en enda färgskala tillräcklig, den mörka, den dova, kanske med ett svagt ljus silande bakom de svarta konturerna. En cykels bekanta form skymtar bakom träden... Gå och se Anne Tompuris utställning, stig in i den ändlösa skogen, låt dig dras in i det lena mörkret.

Över dukarna, som täcker de långa väggytorna, breder sig täta bestånd av träd, buskar eller gräs, eller sköra flor och spindelnät från kant till kant. De skulle kunna vara målade direkt på väggen. (---) I den kinesiska målerikonsten har linjen och penseldraget varit konstnärens viktigaste uttrycksmedel och arbetsredskap. Tompuri har strävat efter att uppnå en likadan ren och omedelbar linje som i de kinesiska tuschmålningarna. Hon har försökt låta linjen föra med sig.

Rauli Heino


Grattis Anne! 
Ensemblen Therman-Peltonen-Rannikko-
Tanskanen
Anne Tompuri och Sasha Huber
Glada ungdomar, äldre sonen med vänner
Mor på vernissage...
Sakta gå hem genom stan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar