tisdag 24 december 2019

God Jul från Grez!

God Jul från den lilla staden Grez-sur-Loing i departementet Seine-et-Marne i regionen île-de-France. Prefekturen heter Melun - hoppas alla dessa administrativa namn/termer blev rätt... 

I dag är det julafton, soligt väder med 12 grader varmt, nästan lite vår i luften... Jag lyssnar på Julradions Happy Christmas-kanal.

Min yngre son David landade i Paris den 19.12. På grund av den omfattande strejken gick RER B-tåget från CDG-flygfältet bara till Gare du Nord, där Bo Haglund och jag mötte honom vid den stora timglasprydnaden. 

Vi hade hyrt en bil i Nemours och kört in till Paris, trafiken löpte överraskande bra, trots strejken. Vi parkerade bilen i Chateau de Vincennes, ändstationen till metrolinjen 1. Metrolinjerna 1 och 14 är de enda som fungerar, trots strejken, eftersom de styrs automatiskt, utan förare (ja, "robotar" brukar inte strejka). 

Vi hann se da Vinci-utställningen på Louvre, med både ursprungliga verk och "reflektografiska" studier, av bl a Mona Lisa...  

Skymningen föll, jag vet inte om det var en violett skymning... Vi vandrade från Marais till Gare de Nord, där fotgängarna, matbutikerna, frisersalongerna och restaurangerna småningom blev afrikanska, pakistanska, arabiska. En massa folk rörde sig på cyklar och vandrande på trottoarerna. Men buss 38 gick, mirakulöst nog, fast i ett skede gick dörrarna sönder och vi fick vänta ett tag, innan vi kunde stiga av vid en hållplats nära Hotel de Ville, som lyste blåviolett i den mörka kvällen.




Vi väntar på metrotåget vid Hotel de Ville


Reflektografisk studie

Tillbaka i Grez efter fem månader...

Soluppgång i Grez
Med julgubben i grannstaden Nemours

David utanför slottet i Nemours
Några dagar före julafton besökte vi Rosa Bonheur-museet i Thomery i närheten av Fontainebleau. Museet har varit öppet i ett år och drivs av en privat fond. Skriver kanske mera om Rosa (1822-1899) och hennes ateljémuseum i ett annat sammanhang, tidsandan hon levde i, hur hon upplevs i dag, hur museet "marknadsför" henne. 

Vi snusade på olika tesorter i museets Salon de The, kanske lite för mycket "myspys" i inredningen och stilen... Vilken tesort skulle ni välja: Spontaneous Generosity, Secret of Success, Creative Inspiration, Aesthetic Turbulence, Butterfly Mind, Voluptios Seduction, Modern Nomad... 

Rosas lilla julgran

Rosa Bonheurs ateljé
David och Bo väljer bland tesorterna

Rosa Bonheur-museet i Thomery

I går tog vi tåget från Melun till Paris. Det lyckades överraskande bra, trots att tågen går oregelbundet. Trängseln i tunnlarna på Gare de Lyon var enorm, nästan lite skrämmande. Det luktade rök, någon hade tänt en liten eld på stationsgolvet som antagligen släckts på nolltid - en namnlös protest, ett galet infall? 

När vi väntade på metrotåget bars någon bort på en bår - kanske blev trängseln för mycket för någon, eller så hade hen snubblat i trapporna och stött sig... Stämningen var orolig, lätt att falla i panik i en enorm trängsel, men det märks att parisarna försöker hålla sig lugna och bara leva med trafikkaoset som strejken förorsakar. 

Vi åkte till La Defence, ett slags mini Manhattan med skyskrapor och verklig wow arkitektur. Roligt med jultorg i en så futuristisk miljö, vi åt på restaurang Paradis du Fruit i köpcentret - men man undrar hur många köpcentra det riktigt finns i Paris... . På jultorget fanns en mongolisk jurta, vi tittade på produkterna som såldes inne i den, och David konstaterade att han väldigt gärna skulle vilja resa till Ulan Bator i stället för en ny europeisk storstad typ London (där han aldrig varit). Jag blev tvungen att instämma: efter Frankrike skulle Mongoliet kännas väldigt bra. 

Vi hann ännu vandra på Champs Elysée innan det blev dags att ta tåget tillbaka till Melun. Efter de väldigt röda ljusen i träden som kantar Paris mest berömda gata kändes det vilsamt att se Concorde-obelisken lysa i violett i mörkret. 

Jultorget i La Defence


David framför Cyril Kongos verk, Basquiat och
Warhol....

Kulturtant på Paradis du Fruit

Böneflaggor utanför jurtan
Mycket rött på Champs Elysées i år...

Place de la Concorde
På väg tillbaka till Grez


Jultablå i Jardins de Provence i Grez

Alla caféer behöver inte vara så trendiga,
crêperie på Jardins de Provence i Grez


Fälten bakom Jardins de Provence
Kaffebönor rostas i trevlig affär i Fontainebleau, doften och
värmen förmedlas tyvärr inte på bilden. Här köpte jag en 
julklapp åt familjen...

Franska julbakelser - s'il vous plaît... 

God Jul från Carl Larsson-bostaden på Hôtel Chevillon. Den
lite kitschiga julgubben är från Jardins de Provence...









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar