måndag 16 december 2019

Sainte Lucie i Grez-sur-Loing

På fredagen firades Lucia-dagen i Grez-sur-Loing, Sainte Lucie, Fête Suédois de Lumière, dvs den svenska ljusfesten, som uppmärksammats här i över tjugo år. Festen inleds med körmusik i kyrkan, varpå man tågar fram med ljus och lyktor längs den lilla stadens smala gränder, för att sedan samlas för ett glas glögg. Tidigare samlades man på Early Grez bed & breakfast-byggnadens gård, sedan några år tillbaka har kvällsfesten ägt rum ute på Hôtel Chevillons gård.

Evenemanget arrangeras av föreningen Artistes du Bout du Monde, som också gett ut en fin bok om den internationella konstnärskolonin som fanns i Grez mot slutet av 1800-talet.

Årets Lucia i Grez-sur-Loing


Arrangemangen inleddes tidigt på dagen, stolar och bänkar dök upp på gården, Sophie från Early Grez smyckade fönster och serveringsbord med gröna kvistar och röda bär, ljusslingor och ledljus som i kvällens mörker skulle lysa vackert. Mitt på gården tändes två eldar i stora fat, ett tak spändes över bordet på terrassen. 

Dagen var blåsig men solen tittade fram, vattnet i floden stod högt, ja, strömmen är nu så kraftig att man kan höra vattnet brusa och virvla ... Att den stora strejken fortfarande pågår i Frankrike med trafikkaos var någonting som jag försökte glömma på Luciadagen...

I köket kokade vår intendent Marie och några andra bekanta från närområdet en soppa, rödvinet hämtades och bakverken ställdes fram på ett bord utanför ateljébyggnaderna.




Gran på duk, hållbar och städsegrön...

Marie t.h. med unga medhjälpar i köket

I kyrkan uppträdde två körer, det var fint att höra traditionella franska julsånger, men också gospelmusik, ett lite roligt arrangemang som kombinerade både Swing Low Sweet Chariot och When the Saints Go Marching In, i ett slags kanon. Konserten avslutades med Santa Lucia på en välklingande italienska, jag minns den unga Robertino Loretis pojktenor från min barndom... Sul mare luccia l'astro d' argento...




Bo Haglund på konserten i Grez
Gospelsången Oh happy Day sjöngs också när vi tågade i procession genom gränderna i Grez. Tyvärr regnade det, lyckligtvis inget hällregn. Inga stjärngossar och tomtar i kortegen, men utanför Hôtel Chevillon jonglerade några av våra unga franska vänner, som undervisar i hiphop-dans och akrobati, med ljusstavar. Den unga franska Luciaflickan tog ibland av sig sin ljuskrona och på Hôtel Chevillons gård sprang hon omkring i sin vita klädnad tillsammans med andra ungdomar.

Från en högtalare hördes Sankta Lucia, one more time, men denna gång på svenska: Natten går tunga fjät runt gård och stuva... Och gården och stuvan hette nu Hôtel Chevillon... 






Pumpasoppa med spenat och sesamfrön



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar