måndag 26 december 2016

Julstigar i staden

Jag upptäckte hemliga "julstigar" mitt i Helsingfors. Portgångar och innergårdar som förenar Ulrikasborgsgatan med Lilla Robertsgatan. Julgranar överallt - behövs det faktiskt så många? Jag såg en julgran lysa inne i ett trapphus - står den inte för nära hissen? I min barndom... nej, nu säger jag inte ett ord om min barndom!
  Esplanadparkens ljusstig... Nya passager att upptäcka i torgkvarteren, en rolig liten julbastu, ljusskulpturer på det nya Stadsmuseets innergård i ett nästan lite kusligt blått sken. 
  Folk kommer och går, skyndar förbi på skyddsvägarna, vid Svenska Teatern och Järnvägsstationen, möts i dörrar. Även det fula Korvhusets ramp glimmar och glittrar... Stillsamma toner av en flöjt - vem spelar? Strax före jul är det tyst och tomt på varuhusets restaurang i åttonde våningen, två ensamma dricksglas har lämnats kvar. Genom det smala fönstret syns domkyrkans kupol och julgatans ljuskedjor. 
  Hemma glittrar en julgran utanför vårt fönster på andra sidan gatan (men den bilden tappade jag bort!). Bakom de kala syrenbuskarna och muren som finns mellan innergårdarna tindrar och lyser det i den fallande skymningen. Ingen violett skymning... Årets mörkaste och längsta dag, vintersolståndet. Nu går vi sakta mot vår... 
  Jag byter batteriet till vår fönsterprydnad... Joka ikkunalla kaksi kynttilää, heter det i den finska julsången som handlar om en spännade slädfärd till julkyrkan. (Kello löi jo viisi, lapset herätkää...)... Barnen sköljer sina sömniga ögon i en vattenskål, sätter sig i en släde under en varm björnfäll. Bjällerklang, en lång färd genom ett dystert skogslandskap (synkkä metsämaa). Taavetti och Tiina får åka med och de ställer sig på slädens medar. Jubel och glädje!
  Jag går en sista gång till Tomasmarknaden på Senatstorget, innan den stängs.. De små "stugorna", försäljningsstånden, lyser i mörkret som fönster från en annan värld, diskarna och hyllorna fulla med fina varor, hantverk och julprydnader, smidda ljusstakar, havtornsprodukter i vackra glasburkar. Men jag köper ingenting... Karusellen åker runt, runt... The Wheel of Life... Uppe vid kyrkan blåser det kraftigt, nedanom trapporna lyser ett helt hav av ljus. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar