Jag utmanar mig själv på skridskobanan och följer vintervädrets berg och dalbana, ser If Beale Street Could Talk och läser Peter Sandelin (1930-2019)...
Ateneum såg ut att försvinna bakom ett litet berg av snö när jag för ett par veckor sedan gick till Isparken på Järnvägstorget. Mitt första besök i Isparken, trots att den funnits där i många år. Jag försöker skrinna åtminstone en gång varje vinter, vanligtvis på Johannesplan eller i Smedsparken. Ja, jag gör det för att jag tycker om att åka skridsko, men delvis också för att utmana mig, testa mig, bevisa för mig själv att jag fortfarande kan skrinna. En fråga spökar i mitt sinne: har jag blivit för gammal för att åka skridsko?
Det var en perfekt dag för skridskoåkning, solen sken, det var cirka fem grader kallt och nästan vindstilla. Men att ta sig nerför de tre trappstegen som ledde ner till banan visade sig vara svårt, eftersom den lilla trappan saknade räcke... Ja, den bistra sanningen är att min balans inte är som i yngre dar... Nå, jag klarade trapporna tack vare en ledig "stödkälke", alltså avsedd för nybörjare, barn och turister...
Här ser ni hur stödet ser ut (bilden är tagen i början av januari när mörkret föll tidigt och Korvhusets fula ramp pryddes av blått glitter):
Och visst var det fint att skrinna, trots att jag var felklädd och borde ha försett mig med en liten ryggsäck i stället för "handväskan"... Det tog lite tid innan jag vande mig och hittade de rätta musklerna, den rätta rytmen och balansen. Bra träning för benmusklerna, roligt att skrinna framför Nationalteatern och den fundersamma Aleksis Kivi till musik av Abba, Queen och Robbie Williams... I just wanna feel real love...
För varje fartfyllda varv kände jag mig allt självsäkrare och vanare tills jag fylldes av ett slags övermod och storhetsvansinne och beslöt att pröva på lite "konståkning". Inte en dubbel lutz eller en halsbrytande axelpiruett, utan ett enkelt cirklande, baklänges. Det gick ju så galant i yngre dar och kändes så fint... Men innan jag ens kom igång med mitt cirklande föll jag... Och stötte mitt högra knä. Inte så illa, men ändå. Jag kunde fortsätta att skrinna, men fick glömma alla andra små tricks, så som att göra treor eller ett enkelt valshopp....Inte ville jag ju bryta benet eller handleden inför min Tokyoresa! Bäst att bara acceptera det: åldern tar ut sin rätt... Fint att jag överhuvudtaget klarade av att åka skridsko.
Sedan smälte snön igen och en dag såg det ut så här vid Gamla studenthuset:
Och sedan snöade det igen, i många dagar. Mina känslor och tankar har växlat i takt med det ständigt växlande vädret. Känner mig lite allmänt ledsen och sörjer en bekant som i 50-års åldern tog sitt eget liv. Barnens pappa förlorade nyligen en anhörig i Kingston. Tycker det är ledsamt att mitt ex inte kunnat besöka sitt hemland lite oftare för att umgås med sina släktingar och vänner, men det är nånting som jag tyvärr inte kunnat påverka eftersom vi är skilda.
Har sett deprimerande filmer med temat dysfunktionella svarta amerikanska familjer, Whitney Houston-filmen på Nordhusets måndagsbio, Monster's Ball med fina Halle Berry, samt en dokumentär om unga demonstranter i Kinshasa. Ramell Ross Hale County This Morning, This Evening var Oscarnominerad till bästa dokumentärfilm, vilket var välförtjänt.
Jag såg också If Beale Street Could Talk, baserad på en roman av James Baldwin. Familjen i 1970-talets Harlem som den skildrade var långt ifrån dysfunktionell, tvärtom, här skildrades en härlig och omtänksam mamma och pappa som gjorde allt för att hjälpa och stöda sin dotter och hennes sambo, som oskyldig blev åtalad för våldtäkt. Det är det amerikanska samhället som var, och fortfarande är dysfunktionellt, med sitt rasistiska arv. Vilken hemsk typ, den vita polismannen...
Små glimtar från mammans resa till Puerto Rico, en utdragen scen i vilken hon omsorgsfullt provar en peruk, för att sedan avstå från den. Regina King, som spelade mamman, tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga biroll.
Ett slags inre raseri, bekant från Baldwins böcker, samt kristendomens avigsidor i form av stränga och kvävande bibeltolkningar. När en man slår till sin moralpredikande hustru så att hon faller i golvet med en dov duns kom jag att tänka på scenen i The Color Purple när en vit man slår till Miss Sophie, som spelas av Oprah Winfrey. så att hon får en livslång ögonskada. Våld i de mest olika sammanhang.
Att tvingas att erkänna sin skyldighet till ett brott som man inte begått, eftersom man då kommer "lindrigare" undan, blir filmens stora moraliska fråga, fortfarande aktuell i USA. The ladder of law has no top and no bottom, sjöng Bob Dylan i The Lonesome Death of Hattie Carroll.
Men barnen i vårt hus gjorde den här fina snögubben, som kan få vem som helst på gott humör. Fast snögubbens min är egentligen lite ledsen:
Kälkbacke i Esplanadparken... |
Bäcken i parken i Mellungsbacka... |
På gatorna såg det ganska länge ut så här, och sedan förvandlades trottoaren till en isbana:
Trots att havet frös och var vitt i ungefär en vecka, var isen för tunn för att man tryggt kunde ha vandrat ut på den:
Vackra vinterdagar som blev allt längre. Snart är det mars och man kan vänta på vårdagjämningen.
I väntan på Isfrun - som aldrig kom... |
Det känns som om det var igår som jag drog mina barn i en pulka... |
Den fina hästen i Brunnsparken. |
Mormor i parken, kvällen strax före supermånen i januari... |
Restaurang Klippan, vintertid... |
Ja, så kom dagen då snögubben såg så här bedrövlig ut... |
Tunna isflak driver omkring och strand- stenarna har fått en isglasyr... |
Kala, vita vinterbjörkar är så fina... |
är den vita björken
svart
Peter Sandelin
Min pappa fotade björkar på sportlovet i Veikkola, i början av 1960-talet... |
Vi tog spårvagnen... |
... kanske hit... Don't hurry, be happy... |
Eller till vietnamesiska Onam i Forum... Ris med tofu och mango... |
Sönerna musicerar... |
Poeten Peter Sandelin dog nyligen. Jag minns honom på gamla goda Schildts förlags höstfester och på andra författarträffar. Han kändes som en trygg klippa som jag som en ung och blyg författare kunde vända mig till, alltid lika vänlig och lågmäld. Så fina omslag han gjorde till sina böcker - är det här den blodröda månen som visade sig i januari? Det märks att den här boken har rest länge tillsammans med mig:
med glas mellan träden
och bofinkarna spikade mot jordgolvet
länge betraktade jag mannen
lutad i gräset över den bottenfrusna
brunnen,
orörligt seende mot mig
med mina ögon
Peter Sandelin
Tulpaner, ett säkert tecken på vår... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar