onsdag 14 november 2018

Sápmi i våra hjärtan

Förra veckan, den 9 november, delades Fredsvännernas första fredsstipendium ut på Luckan i Helsingfors. Stipendiet tillföll Petra Laiti, 23, född i Enare, ordförande för Sameungas Förbund och viceordförande för Finlands Studentkårers Förbund.

För två år sedan medverkade Petra i Fredsvännernas diskussionsträff på Luckan och berättade om den samiska kulturen och om situationen i dagens Sápmi, Sameland. Hon var också en av huvudtalarna på klimatmarschen i Helsingfors tidigare på hösten. 

Så här stod det i motivationen:

Svenska Fredsvänners fredsstipendium tillfaller
PETRA LAITI/ÁSLLAT-MIHKU ILMÁRA MIKA PETRA
för Ditt målmedvetna engagemang i frågor som berör samernas framtid som Finlands enda ursprungsfolk. Du informerar aktivt om samernas kultur och historia och argumenterar modigt för samernas sedvanerätt.

På utdelningsfesten berättade Petra (som studerar vid Hanken) om aktuella frågor gällande samerna, bland annat om det nya avtalet mellan Finland och Norge som gäller fisket i Tanaälven och som begränsar lokalbefolkningens fiskerättigheter.  Hon berättade också om hotet som den planerade ishavsbanan från norska Kirkenes till Rovaniemi skulle utgöra mot den samiska kulturen och näringen eftersom den skulle splittra renskötselområdena. Både sameaktivister, renskötare, konstnärer och miljöaktivister från Greenpeace har deltagit i protesterna mot den planerade järnvägen.

Här kan ni läsa en fin Hbl-intervju med Petra Laiti:



Och här lite info om vår finlandssvenska fredsförening:

Svenska Fredsvänner i Helsingfors r.f. är en politiskt och religiöst obunden förening, som arbetar för fred och mänskliga rättigheter. Föreningen är medlem i Finlands Fredsförbund.

Föreningen instiftade 2018 ett fredsstipendium, som delas ut den 9 november, datum för föreningens konstituerade möte 1924.

Vi välkomnar nya medlemmar. Medlemsavgiften är 26 euro och för den får ni också tidningen Fredsposten, som utkommer fyra gånger om året.


Jag hör hur forsen brusar
vinden susar

Sápmi är stort, fritt

Nils Aslak Valkeapää, Áilluhas 


Petra Laiti på Luckan i Helsingfors
Yrsa von Hertzen läser upp texten i diplomet
Diplomet är designat av Antonia Ringbom
Med Kerstin Sumelius, fredsvän sedan länge
Porojärvi och Saivaara i Enontekis
Pikku Malla vid Kilpisjärvi
Sápmi-flaggan på Pride i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar