fredag 17 mars 2017

Israpport

Här några soliga bilder från Ugnsholmen. Isen driver omkring, bildar skimrande vita vallar, packis,stora tunna flak. En roddbåt hade frusit fast i den lilla kanalen i januari, men i dag svallade vattnet igen fritt och båten var borta. Jag hann inte fotografera svanarna i strandvattnet, innan de redan simmade sin väg i det smala sundet mellan holmarna. 
  Vinden sopar berget bart, sedan är det igen pudrat med nyfallen snö, som snabbt smälter bort. På veckosluten i mars har det dykt upp trevliga pop-up kaféer på stranden. 

Jag fascineras av israpporten, som läses upp i samband med den långa väderrapporten för sjöfarande strax före klockan ett på dagen i Radio Vega. De bekanta fraserna, som om man läste upp samma rapport, om och om igen. 
  Utsikterna fram till i morgon kväll... Tilltagande sydlig vind, 10/15m/s. God sikt... Orrengrund, Makilo, Bågaskär, Valsörarna, Ulkokalla... 
  Den lite monotona, sövande radiorösten, upprepandet av de magiska namnen på kuststaionerna, de noggranna uppgifterna om vindstyrka och sikt - allt detta har en lugnande effekt på mig, som om endast detta var väsentligt i livet och världen... Krig, populism, ekonomiska kriser, kommunalvalet - allt detta bleknar bort, alla de dåliga nyheterna... Jag lyssnar spänt: På förmiddagen vrider vinden till sydväst. Västerifrån småningom regn eller snöfall... 

Här kan ni läsa fragment av den senaste israpporten från Meteorologiska institutet. A found poem? Jag tänker också på Ulla-Lena Lundbergs roman Is. Och på Sommaröarna, min barndoms sommarholmar, som jag aldrig såg på vintern när isen lagt sig över vikarna och sunden.


Isarna driver österut på alla sjödistrikt
På norra Bottenviken
tjock fastis i skärgården
tjock tät drivis
kompakt drivis med vallar
isfältet är svårforcerat
På södra Bottenviken
ställvis hård ispress.
med inslag av tjocka flak 
sammanfrusen issörja
I Kvarken
tjock fastis i skärgården
mycket tät drivis med vallar 
till latituden genom Kallan
mycket tät drivis 
till Norra Gloppsten
utanför fastisen 
omväxlande tunn jämn is
längre ut öppet vatten
från Odelgrund norrut 
förbi Nordvalen
tjock spridd drivis
På Skärgårdshavet
tunn jämn is 
nyis
i den inre skärgården
längs farlederna
mestadels öppet vatten
På östra Finska viken
utanför fastisen
tunn mycket tät drivis 
till linjen Täktarn - Aspö
vid iskanten
en smal stampvall
öster om Sommarö
mycket tät drivis
Isbrytarna: 
Polaris, Kontio, Sisu och Frej
assisterar 
på norra Bottenviken
Otso och Thetis
Voima...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar